Fremtidens bibliotek for de unge

Egebos og Ulletveds foredrag

EgeboFremtidens bibliotek for de unge – basert på ungdomsforskning og de unges holdning til bibliotekene. V/prosjektleder på ungeområdet i Københavns biblioteker, bibliotekar, Kirsten Egebo og Marie Ulletved.
De unge ønsker forandringer på bibliotekerne – både når det dreier seg om innretning, materialtilbud, arrangementsprofil og personalets innstilling til gruppen. Hvorfor skal vi og hvordan kan bibliotekene endre seg for å komme de unge i møte?

Gjennomsnittsalderen for danske bibliotekarer er 48 år.
Ungdom vil at det skal være trivelig på biblioteket. Det skal være gode møbler, og ikke pinnestoler. Alle ønsker at det skal være kafe på biblioteket. Men man skal ikke glemme at ungdom er like forskjellig som alle andre. Ungdom ønsker også stille områder.
Ulletvedt

Reoler er problematiske. Finnes lite som spennende og sprekt nok. Møblene i dag harmonerer ikke med ungdommens livsstil. Bibliotekarene synes sine bibliotek er pene. Ungdommen kommer uansett på biblioteket, hvorfor skal vi da gjøre noe spesielt for dem? De må jo på biblioteket for å gjøre sine skoleoppgaver.

Politikere i København har begynt å snakke om hva vi egentlig skal med bibliotek. Det er en dramatisk utvikling som bibliotekene må svare på.
En løsning er å lage bibliotek for spesielle bibliotek, ungdomsbibliotek eller «profilbibliotek». Målrettet satsing på noe og faktisk tørre å velge bort noe.

Innredning og materialer:
På Blågården har man laget et stort område spesielt beregnet på ungdom. Masse tegneserier. Snakke i mobil er også lov. Prøver også å få mer personlige utstillinger. Viser fram materiale som den enkelte bibliotekar leser og lytter til. Bibliotekaren anbefaler. Utnytter også de sosiale teknologier ved f. eks å bruke flickr. Stort fokus på hjemmesiden. København biblioteker har felles nettløsning. Reklamerer for egen blogg og flickrbilder. Har egen MSN tjeneste. Alle bibliotekene i København skal med i denne løsningen. Personalet skal også gjøres mer tilgjengelig. Alle ansatte blir presentert på flickr med bilde og beskrivelse. Personalet ønsker å være mer tilgjengelig.
Benyttet graffiti til å dekorere barneavdelingen. Ungdom vil at biblioteket skal komme ut til dem.
Biblioteket har kjøpt inn en campingvogn som de reiser rundt med. Bibliotekarene deltok i årets prideparade. De bare på egne plakater og hadde spesiallagde t-skjorter.
Framtiden:
Ønsker et 100% ungdomsbibliotek som skal ligge på Rådhusplassen. Langt fram for å få til det. Eget ungdomsbibliotek i Dresden. Profilbibliotek i Stockholm som fokuserer spesielt på ungdom.
Har en både og holdning. Trenger både et godt fysisk bibliotek og et virtuelt bibliotek.
Tør vi gjøre de rette endringene? Innretning, materialesammensetning, arrangementer, PR og personalets innstilling. Tar tre år før en forandring har trådt ordentlig i kraft.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: