Aldersgrense i knipe

Berit AndersenBerit Andersens foredrag

«Aldersgrenser i knipe. Vurdering av film for barn & unge», foredrag ved Berit Andersen, Medietilsynet.

Film er egentlig ikke et nytt medium, men et gammelt, og det er veldig godt regulert. Bred politisk enighet om å fortsette å aldersregulere. Alle filmer som skal vises eller omsettes må registreres eller vurderes av Medietilsynet. Alle filmer som skal vises for personer under 18 år må på forhånd være godkjent av Medietilsynet.

Hva kan være potensielt skadelig med en film? Om den er skremmende, vekke uro eller være angstskapende. Vi i Medietilsynet får lov til å bruke vårt frie skjønn i vurderingen. Vi vurderer hva som er skadelig og IKKE hva som «passer seg» (egnethet), det kan få mange foreldre til å reagere. South Park har 11 års grense, den er neppe skadelig for barn men pga ironi, som kan være vanskelig for barn å forstå, egner den seg best for ungdom.
«Tillatt for alle» betyr ikke at den nødvendigvis passer for barn, men at den ikke er skadelig. 7-års grensen er det de fleste barnefilmer får pga at de har noen skumle scener. 11 år er ofte en ungdomsgrense, noe vold og seksualitet er tillatt. Det var dissens i Medietilsynet på den siste Harry Potter-filmen vdr 11-års grensen. 15 år de fleste voksenfilmer, f.eks. katastrofefilmer. 18 år: mye vold, gjerne i kombinasjon med seksualitet.

Hva kan være skadelig for barn? Medietilsynet vurderer filmen sett i en kinosal, med stort lerret og mørkt lokale uten noen å snakke med. Hvor realistisk volden er fremstilt. Genre spiller inn, barn har tidlig ganske god genrekunnskap. Overveielser mht vold, seksualitet, frykt, moral og diskriminering / rasisme. Volden i f.eks. «Hjemme alene» er for de fleste bare morsom. Vi forsøker å skåne de aller yngste for veldig realistisk vold. Når det gjelder nakenhet og seksualitet er nordiske land generelt mindre restriktive enn i England og Amerika. Pornografiske filmer ikke tillatt å vise, men er tillatt å distribuere. Frykt: den underliggende atmosfæren i filmen kan være så guffen at den får en høy aldersgrense. Men på en skrekkfilm ønsker man jo å bli skremt! Det lages også skrekkfilmer for barn og ungdom.

Moral: Vi får flest publikumshenvendelser (fra foreldre) når det gjelder stygt språk. Filmen må kunne speile samfunnet på en realistisk måte. «Borat» ironiserer over en del tabubelagte emner og vi har fått kritikk for 11-års grensen på denne filmen. Andre vurderinger er ledsagerregel, fraråding og egnethet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: