Eirik Newth Nye medier kontra boka

Eirik Newths blog

NewthNye medier betyr ikke slutten på «gamle» medier, men deres posisjon blir nødvendigvis endret. Bokas autoritet er blitt jevnt underminert gjennom mange år, men det vi ser er at i kamp med nye medier blir bokas rolle mindre viktig. Denne trenden vil fortsette. Samfunnet ble på ettidspunkt formet av forfatterne 12-13 min på boka, tv 30 minutter, Nettby 1 -1,5t. Statistikken for barn og bøker er bedre, men her er det de voksne som påvirker. Omgitt av foreldre, besteforeldre, lærere og bibliotekarer leser barn mye. Når de kan bestemme selv synker lesingen dramatisk til 25% som leser jevnlig. Såkalte «bokdroppere». Boka er blitt et minoritetsmedium. Bokas framtid – på 15 år har vi fått et helt nytt tekstmedium – internett. Uten offentlig støtte har internett vokst. De nye tekstmediene har noe ved seg som trekker folk til seg. Skyldes ikke at folk er dumme! Utdanningsnivået i Norge idag er høyere enn noen gang. Informerte og kvalifiserte brukere. Hvorfor taper boka? Hvorfor sliter boka med å fenge grupper som ikke blir pålagt å lese? Tiden. Teknologi en av de viktigste drivkreftene i samfunnet. Prisnivået og teknologien gjør at de fleste kan kjøpe en datamaskin de kan ta med seg opp i godstolen. Se på India og Kina med sterkt voksende middelklasse. Fulgte de vår utvikling ville boklesing øke dramatisk, men det gjør det ikke. I de fleste tilfeller går de rett til internett.

Avisene mister lesere til nettversjonen, platebutikkene taper til nedlasting og kopiering. Google fikk bokbransjen til å få fart på seg i forhold til å digitalisere bøker. Ikke offentlige instanser. Ca. 100millioner titler finnes i verden, (alt av trykte bøker, papyrus og steintavler.). Google har til nå scannet 1.5 mill bøker. De integrerer boksøk i søkemotoren. Utvisker grensen mellom nettet og bøkene. Nasjonalbiblioteket i Norge er det biblioteket som har kommet lengst med digitalisering i Europa. I etterkant av Googles digitaliseringsprosjekt ble det satt i gang mange utredninger i Europa, som stort sett har forblitt utredninger.

440 000 norske titler skal digitaliseres. Selv om vi digitaliserer må bøkene konkurrere med all den andre teksten. Digtialiseringen potensielt stor verdi for skoleverket. Skal konkurrere med nytt materiale som jo har en fordel spesielt i forhold til fagbøker. Rettighetsproblematikk, men mye er produsert av forfattere som døde for over 70 år siden. Hva med kvaliteteskontroll? Fakta og holdninger som har gått ut på dato. Foreløpig har man ikke tenkt så mye på dette. Materiellet skal bare inn i en base. Kan man lage en base som gir brukerne en kontekst? En problemstilling også for Google. Vil det bety at ikke alt vil bli digitalisert?

Prisen på informasjon går nedover. Gratis er bedre. Hvis godt nok er gratis får godt et problem hvis det koster penger. Og hvis godt er gratis … Eksmpel MIT som har lagt ut foredrag og notater gratis. Fritt til nedlasting og til å bruke det videre. (Creative Commons kontrakt). Hvorfor gjør de dette? Når prisen på informasjon går mot null må man gjøre andre ting. Prisen på tjenester går ikke nedover, for eksempel universitetsutdanning med veiledning, kollokvier, miljø, osv. Selve innholdet/teksten er ikke det viktigste. Rekruttering til universitetet viktigst.

Gratisprinsippet er i ferd med å ta over. Da blir det veldig lett å sitte hjemme og gjøre det man før gikk til biblioteket for å gjøre. For eksempel referansespørsmål.

Kombinasjon av en sosiologisk og teknologisk trend. Ungdom på nettet produserer også innhold, alt fra tips, chatlogger, bilder eller større arbeider. En generasjon venner seg til at de kan være med å produsere innhold. Teknologi er en forutsetning for dette, men det er også utdanning. Folk er kompetante nok til selv å produsere innhold. Har hatt forbløffende konsekvenser, for eksempel Wikipedia. En sosiologisk endring som startet med den anti-autoritære bevegelsen på 70-tallet. Inntil da var media enveis. Mottakerne forestilte seg aldri at de kunne produsere selv. Tap av autoritet og sosiale posisjoner.

Som kunnskapsprodusent ser Eirik Newth selv hvordan dette funker. Folk kommenterer det som er skrevet på internett og påpeker feil. Han er selv blant dem som påpeker feil i det andre har publisert. Ser også hvordan folk bearbeider kjente medieprodukter, filmer, tegneserier osv. Man legger på egen lyd, alternativ dialog, klipper i handlingen, osv.

Copyright vs Creative Commons – 90% av bøker med copyright blir glemt og borte. Hvorfor copyright?

Nettmediene redefinerer hvem som er brukere og forfattere, begrepet om sannhet (sannhet som det som springer ut av en kunnskapsbase). Hva gjør vi? Noen vender seg bort fra nettet, som for eksempel forfattere. Google forfattere og du finner lite. «The retreat from public life» – forfattere som trekker seg unna det offentlige og unngår samfunnsdebatt. Forfatteren har abdisert. Delvis fordi man kan – mange støtteordninger blir en sovepute. Man beskyttes for egne opplagstall.

Man må snu og møte utfordringen. Man må inn på nettet og møte utfordringen på nettets egne premisser. Hva kunne man gjort i stedet for å bygge en bløtekake på Oslos vest og invitere inn kjente forfattere? Hva kunne man ikke gjort på nettet med de samme pengene? Kjøpe fri tekster, sponse trailere med lydbøker, forlagene på iTunes, bygge opp miljøer rundt norske tekster eks. Ønskebok, bygge opp et nettsamfunn rundt NBDigital, hva med nettforfattere (finnes hundrevis av nettjournalister). Eksisterende støtteordningene går til «papirmafia’n». Mye dårlig tekst på nettet. Forfattere kan gjøre noe med dette. Bruk midler på holdning til språk og faktagransking. Fag- og lærebokforfattere har mye å bidra med med ingen penger. Lang vei fram.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: