GØY PÅ NETT MED MEDIEGENERASJONEN

Foto: Alexander Løver

Foto: Alexander Løver

Han er morsom. Han er underholdende. Han er frilansforfatter, universitetslektor, i dag er han foredragsholder. Thomas Wold, universitetslektor ved NTNU, holdt foredrag om mediegenerasjonen. Han åpnet med en morsomhet om Vestfold, vikinger og Ringenes Herre til stor glede for publikum. Litt humor må til for å åpne en konferanse!
Tekst: Marius Pindsle

Thomas Wold sparket i gang et foredrag der det ble fokusert mye på hvordan barn og unge bruker media på fritiden, hvordan kommunikasjon foregår, hvordan de unge ser på media som et kommunikasjonsmiddel, og kort (men fortsatt viktig) om pro-anoreksi. Ung 3.0s første konferanse er i mål!

Tidsbruket og integresjonen er stor
Thomas åpnet med å fortelle om unges tidsbruk angående media. Det han kom fram til i sine undersøkelser er 6-8 timer pr dag. Han nevnte også en del problemer innen denne målingen da diverse media er integrert i andre daglige gjøremål. Blant annet er TV et medium som står veldig ofte på i bakgrunnen. Et eksempel er en vennegjeng på fem: To spiller på tv’en, en leser i tegneseriehefte, en snakker shit i bakgrunnen og den siste sitter på pc’en og surfer på Internett.
Et annet viktig poeng er mediebruken. Han spurte en vennegjeng om hva de tror konsekvensene av det å miste diverse medier ville vært. De svarte så å si det samme, og det som gikk igjen ofte var kommunikasjonsproblemer. En gutt nevnte at han gikk seg vill i Sverige, og uten mobilen hadde han nok vært der enda. Men de brukte aldri ordet avhengig i den forstand at de måtte ha mobil, pc og Internett tilgjengelig store deler av døgnet.

Medieforhandlinger

Etter hvert som barn blir eldre øker også et annet fokus. Skole. Overraskende nok har barna Wold har forholdt seg til en ordning på dette. De sier at tv er for morgen og kveld, mens pc’en er til middag. De ble da spurt om de ikke spiser ved middagen: ”Jo, noen ganger gjør vi kanskje det…” var svaret. En form for forhandlinger er å lage bestemte tider barnet kan tilbringe på Internett, pc og å se på TV.

Helse, mediebruk og sosialt
Noe av det viktigste når det kommer til denne generasjonens bruk av medier, er helse, bruken av mediene og det sosiale liv. Ifølge en svensk undersøkelse er det ikke nevneverdige forskjeller mellom unge som spiller mye og unge som ikke spiller mye når det kommer til det politiske engasjementet og trening. Thomas Wold har heller ikke materiale som tyder på at storforbrukere er mindre sammen med venner. Hvis man ser på de store spillene som er ute (World of Warcraft blant annet) har de en funksjon som gjør at spillere kan snakke med hverandre både skriftlig og muntlig via pc’ene de spiller på.

Pro – anoreksi på nett
Så er det et fenomen Wold har undersøkt: Pro – anoreksi på nettet. Her analyserer han tekster av ulike nettsider (blogg, hjemmesider, forum) som framstiller anoreksi som en livsstil og ikke en sykdom. Han har funnet ut at det er mange brukere som framstiller disse sidene i feil lys. De er ment som hjelp, noe å støtte seg til. Men det er mange som bruker sidene til tips om hvordan å slanke seg. Et eksempel er en 12 år gammel jente som spør om tips om hvordan hun kan skjule for sine foreldre hvordan man kan skjule vekttap.

Det var dessverre mye Thomas Wold ikke rakk å nevne da han kun hadde en time til disposisjon, men det han fortalte var veldig interessant og lærerikt både for lærere, elever og andre!

Flere bilder fra konferansen finner du her!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: