Glimt fra ungdoms mediebruk

Foto: Johann Kronen Thorsen

De fire ungdommene Tuva Flor Lien, Mari Austad, Marte Ødegården og Mathias Stubø er fire gode eksempler på dagens ungdom. Blogg, mixing og Twitter er noe som opptar alle de fire ungdommene.

Tekst: Tuva Arntzen Hesselroth

Tuva Flor Lien er elev ved studiespesialiserende på Kongsberg videregående skole. Hun har en blogg, der hun beskriver seg selv som musiker, skuespiller og streber.

Foto: Vetle Andersen

Blogging er noe ungdom bruker mye tid på, derfor er dette en lur ting å bruke i undervisningen. Man kan finne mye informasjon, treffe nye mennesker og bli en bedre skribent, men det er også mye negativt ved blogging. Det negative er drittslenging og hatefulle kommentarer. Og disse tingene kan bli brukt mot deg senere.

Man kan ha en personlig blogg, som skriver om hva du har gjort hver dag og folk faktisk leser dette. Dette er populært kalt for rosablogging, og blir ofte forbunnet med noe negativt. Det finnes også temablogger. Dette er mennesker som blogger om et spesielt tema. Som f. eks politikk, musikk, kultur, mat eller mammablogging. Noe som er blitt veldig populært blant unge mødre.

Ingen av de som blogger, blogger for seg selv. De har et eksponeringsbehov, og vil at folk skal interessere seg for det som blir skrevet. Mange er derfor kontroversielle når de blogger, for å skaffe flere lesere.  Noen lager også såkalte ”vlogger” hvor man rett og slett snakker foran et kamera. Og dette blir ofte parodiert.  Som blant annet komikerne Odd-Magnus Williamson og Henrik Thodesen har gjort i ”Tina og Bettinas videoblogg». Der de mobber både rosabloggere og vloggere.

Tuvas medelev Mari Austad, er en av de mange som mener at video er en mer informativ måte å lære bort på. Det skaffer interesse ved at det er mer underholdende med illustrerende bilder og lyd. Vår generasjon har vokst opp med film og video, og ikke alt er bare underholdende, men også lærerikt.
Videoen har utviklet seg fra å være filmer med alvorlige rammer. Til hjemmefilmer filmet av hvem som helst, som handler om hva som helst. Og denne utviklingen vil fortsette, og derfor er dette en lur måte å involvere de unge i noe som interesserer dem mer enn å lese i en bok.

Foto: Vetle Andersen

Marte Ødegården er musikklinjeelev ved kongsberg videregående skole. Hun snakket om det sosiale mediet Twitter. Et sosialt medium med strenge rammer, men som også er lett og luftig.
Via Twitter kan du få kontakter over hele verden og det er kort vei mellom sender og mottaker, men det er et par viktige ting å huske på når man tvitrer. Ikke fylletvitre, altså skrive tweets i fylla, da du ikke alltid er ved dine fulle fem. Ikke tro at ikke folk får det med seg selv om ingen gir respons umiddelbart. Og sist, men ikke minst, ikke å nevne navn. Alle disse tingene kan bli brukt mot deg senere, og har du skrevet noe på Twitter, kan alltids noen finne det.
Martes twitter finner du HER

Selv om det høres ut som om Twitter ikke er et medium man kan bruke i undervisningen, så er det, det. Marte hadde et eksempel, da det var en gang hun hadde fått en oppgave i samfunnsfag, og hun spurte et spørsmål på Twitter. Hun fikk da masse respons. Fikk noen til å korrekturlese stilen hennes, og hun endte opp med en sekser.

Noen som også er aktive er på Twitter, er musikeren og musikklinjeeleven ved Sandefjord videregående skole, Mathias Stubø.

Han tilhører den nye generasjonen musikere som mikser og lager musikken sin digitalt. Han begynte med musikk allerede som treåring, da han fikk sitt aller første trommesett.  Miksingen begynte han med allerede da han var åtte og satt på farens datamaskin.

Foto: Vetle Andersen

Nå i disse dager trenger man ikke lenger dra i studio for å spille inn låter. Man kan fint gjøre dette hjemme på soverommet, og det kan bli like bra. Det spiller ingen rolle hva slags programvare man bruker, så lenge man er trygg i et program.  Mathias selv kommer med album i juni, og denne er tatt opp hjemme.
Som musikklinjeelev, har han mange band på si, men det er solobandet Proviant Audio som får mest fokus. Proviant Audio spiller alle mulige sjangrer, men får det allikevel til å høres ut som nettopp ”Proviant Audio musikk”. Han har laget beats for blant annet Lars Vaular og LidoLido. Samt vignetter for Store Studio, NRK og Tv Vestfold.

HER finner du Mathias sitt band, Proviant Audio.

Som en ”digital artist” har Mathias Stubø brukt et begrep som kalles for sampling. Dette er at man tar deler fra låter eller lyder som allerede eksisterer og mikser det om til noe nytt.

Alt i alt er disse fire ungdommene fire eksempler på hva ungdommen bruker datamaskiner og internett til i dag.

Reklamer

Én kommentar

  1. […] det. Tidigare satt en panel av ungdomar och blev intervjuade. Nu höll de själva anföranden, (Glimt fra ungdoms mediebruk) som var mycket bra – t.o.m. i professionell klass.  Elever från gymnasiets mediaprogram […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: