Prosjekt X – Et nettbasert Bibliotek

Foto: Emilie Brattås

Inspirert av prosjektet som Århus bibliotek igangsatte, Mindspot, ville Vestfold fylkesbibliotek, i samarbeid med Larvik bibliotek, utvikle et brukerdrevent, nettbasert bibliotektilbud til ungdom i Larvik. Ved å involvere ungdom i utviklingsarbeidet tror de at de kan skape relevante og attraktive bibliotekstilbud for sin målgruppe.

Tekst: Henning Klepp Christensen

En utfordring for mange bibliotek rundt omkring i Norge, er at det er vanskelig å utforme attraktive tilbud for ungdom. Prosjekt X, som det heter, har tilholdssted i Larvik bibliotek, med egne lokaler og et fantastisk samarbeid innad.

En del ungdom bruker biblioteket i forbindelse med skolearbeid og studier, og noen benytter bibliotekets tjenester også på fritiden, men trenden er likevel klar, – stadig flere ungdommer opplever biblioteket og bibliotekets tjenester som lite relevant.

Prosjektet er tuftet på å skape et godt miljø for ungdom fra flere forskjellige grupper. Syv ulike grupper, fra flere sosiale og kulturelle ungdomsmiljø, som sammen har arrangert svært attraktive tilbud for unge.

Prosjekt X satser, i større grad, på ungdomsskoleelever, istedetfor miljøet på videregående. Et eget ungdomslokale står disponibelt i kjelleren til Larvik bibliotek – pusset opp, malte og møblerte av ungdommen selv.

Foto: Emilie Brattås

Deres mål er å bruke biblioteket som et samlingssted for ungdom, der de kan gjøre lekser, utføre prosjekter og «chille» (red.anm; slappe av). Prosjektet har tatt i bruk ungdomshuset Kongegata 1, i Larvik, sine lokaler for å arrangere diskofester, karneval og andre temafester. De valgte å bruke Kongegatas lokaler ettersom disse ikke ble oppfattet som rene «nerdemiljøer», men heller et sted der de kan utfolde seg sosialt og kreativt.

Gruppen bruker også sine egne lokaler i Larvik Bibliotek aktivt til tematiserte filmkvelder, som har vist seg å være utrolig attraktivt for ungdom.

”Mindspot er et bibliotektilbud, som fokuserer på, hva der er interessant og relevant for målgruppen. Dette betyder ikke, at vi alene er et hurlumhejhus, som kun sætter sjov på menuen, men det betyder, at vores tilbud kvalitativt er tilrettet målgruppen, så de kan se relevansen af det.” (Mindspot, prosjektrapport ”Make it your library”s. 13)

Prosjekt X vil ikke være en eksakt blåkopi av Mindspot-prosjektet i Århus, men ta utgangspunkt i prosjektet, blant annet ved å bruke noen av deres metoder og lære av de erfaringene de har gjort.

Prosjektet har ansatt syv ungdommer som jobber time basert to dager i uken til å drive dette prosjektet. Disse ungdommene hjelper også aktivt til på biblioteket som skrankehjelp og ryddehjelp. De har også en egen utstilling, der de anbefaler populære og nye bøker, filmer og lignende.

Prosjektet har fått en utrolig respons, og ungdommen opplever ofte at de får skryt – selv på gaten! Media har også gitt god dekning av prosjektet og lokalavisen Østlands-Posten har bidratt med egen spalte der de anbefaler bøker og filmer.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: