NDLA – arena, samarbeid og deling

Foto: Alexander Løver

Den pedagogiske utviklings lederen for NDLA, Leonhard Vårdal holdt i dag foredrag om arena, samarbeid og deling på NDLA. NDLA er en arena for frie digitale læremidler som er tilgjenglig for alle. Alle kan bearbeide stoffet til sitt eget når det gjelder bruk i skole, noe Leonhard stolt forteller mer om.

Tekst: Maylinn Basma Bjaaland Hansen

Han forteller blant annet om at alle fylkeskommunene i landet (ex Oslo) er med å eie prosjektet, som driftes av lærere fra hele landet. Lærerne betaler 350 kroner per elev og av pengene NDLA mottar blir 60-70% av disse brukt til frikjøping av stoff. NDLA er en fagarena med kvalitetssikret fagnettsider som i tillegg innholder diverse verktøy. Verktøyene er samskriving, deling, personlig merking, treningsplanlegger og kokebok. Han vektla spesielt de tre første verktøyene.

Samskriving
Dette er et verktøy som ikke krever pålogging. 32 personer kan skrive på samme dokument samtidig, det er nettopp derfor det kalles samskriving. Den som oppretter dokumentet sender kun ut linken til deltakerne som skal være med, og vips er man i gang. Dette er en funksjon som egner seg godt til å skrive felles oppgaver og rapporter i skolen.

Slik gjør du:
1. Gå inn på samskrive.ndla.no

2. Trykk ”skriv saman no”

3. Del url

Deling
Dette verktøyet krever pålogging, du kan enten logge deg på med google konto, facebook, feide, twitter eller du kan opprette en helt ny bruker på NDLA. Denne funksjonen gjør at du kan dele dokumenter, videoklipp, lydfiler, bilder og lignende. Det er åpent for alle med bruker å legge inn filer, men funksjonen benytter seg av noe Leonhard kaller en gartner som luker ut de filene som ikke er passende.

Slik gjør du:
1. Gå inn på deling.ndla.no

2. Velg medium

3. Ved valg videoklipp legger du inn url’en til videoen du skal dele.

4. Legg inn stikkord og tittel

5. Velg språk

6. Lagre

Man kan eventuelt også legge til kompetansemål videoen går under, da gjør man slik:

1. Trykk ”velg kompetansemål”

2. Velg hvor bra videoen dekker kompetansemålet ved å trykke:

”dekker delevis”, ”dekker helt” eller ”dekker mer”.

Personlig merking
Dette verktøyet krever også pålogging, og man kan logge seg på med samme bruker som på delingsverktøyet. Når man sitter å leser på en side på NDLA kan man bruke en markeringsfunksjon, på samme måte som en markeringstusj på papir. Man kan i tillegg legge inn notater til den markerte teksten. Notatene lagres på brukeren din automatisk, og man kan dele de med andre. Dette er et australsk produkt, men NDLA har kjøpt opp 5 millioner lisenser, slik at det er åpent for alle som vil.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: