Biblioteker i Norden tenker nytt


Dynamo og Mindspot, er to kreative tilbud for ungdommen i Norden. Med ulike aktiviteter som tv-spill og skravling prøver de å trekke ungdom til seg etter skoletid.

Gina Janzen og Helene Fossli, medier og kommunikasjon ved Åssiden vgs

Et fritidsbibliotek, ikke et skolebibliotek
Dynamo er en ungdomssatsning ved statsbiblioteket i Gøteborg. Det er en ungdomsavdeling for målgruppen 15-25 år, med 400 besøkende hver dag. En stor møteplass hvor en kan være sosial; spille tv spill, brettspill, diskutere eller bare slå av en hyggelig prat. Det har blitt så populært at de nå får enda større lokaler som vil bli åpnet i 2014. Det arrangeres FIFA turneringer med premier, hvor det gjerne er 7-åringer som vinner over de eldre. – Dette gjør at de unge vil komme tilbake, noe vi så klart liker veldig godt, sier bibliotekar Daniella Brummer Pind.

Samhold og miljø i fokus
– Vi ønsker at biblioteket skal være en møteplass, og et oppholdsrom hvor de unge kan være på fritiden, sier Grethe Österberg, mediepedagog og bibliotekar. Et tett miljø og samhold blant de besøkende og ansatte er viktig, mener hun. Dette forsterker ungdommens deltakelse og interessen for bibliotekets tilbud. – Vi vil være med på det som skjer, ikke bare stå bak disken, sier Daniella Brummer Pind.

Mindspot
I likhet med Dynamo, har hovedbiblioteket i Århus et liknende tilbud. Mindspot er et tilbud som gir unge mulighet til å sette preg på kulturtilbudet i byen. Derfor arrangerer Mindspot mange gratis eventer og workshops som er spesielt egnet for den yngre gruppen. De stiller gjerne med hjelp og økonomisk støtte til arrangementer de unge ønsker å utføre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

<span>%d</span> bloggere like this: