Den nye litterære utviklingen

Dagens utvikling innenfor litteratur blir mer og mer digital. Lin Prøitz har forsket på det sosiale samspillet mellom ungdom på nett, og i dag åpnet hun Ung 3.0 med et inspirerende foredrag om unges litterære praksis på nettet og hvordan faktorer som liveness og materialitet reflekterer dette.
Tekst: Tuva K.Olsen, medier og kommunikasjon ved Åssiden vgs

Skummel teknologisk utvikling?
Lin Prøitz er seniorforsker på Norsk Barneboksinstitutt og har de siste årene blant annet jobbet med ungdommens smsutveksling, og hvordan kjønn og seksualitet har kommet til uttrykk på denne måten. På dagens foredrag snakket hun om dagens digitale litteratur og om hvordan mange er redde for den teknologiske utviklingen, det nye begrepet ”Liveness” som omhandler hendelser og hvordan man opplever dem, og til slutt materialitet; endrer formatet fortellingene?

– Mange er redde for den digitale utviklingen, sier Prøitz. Nå til dags blir foreldre mer og mer bekymret for den såkalte skjermingen av barna, som i dette tilfellet betyr at barn fra allerede ung alder bruker mye tid foran en skjerm. Men på en annen side opplever ungdom og barn den digitale kulturen på en helt annen måte enn det eldre gjør. Flere og flere barnebøker blir animert, og mye av litteraturen som ungdom leser foregår på nett. Hun sier at bekymringen er at ved at det blir lagt til funksjoner, spill og morsomme knapper man kan trykke på i bøkene vil historiefortellingene gå over til å bli spill isteden, men dette er også en stor del av den digitale utviklingen. Materialitet er en viktig faktor, og om kvaliteten på litteraturen endres når formatet forandrer seg.

Liveness.
Et annet begrep som ble tatt opp av Prøitz er ”Liveness”, et begrep som omhandler de opplevelsene man opplever live. Prøitz har tidligere jobbet med en doktoravhandling om unges praksis ved bruk av mobil, så med begrepet liveness beskriver hun den følelsen av at man opplever noe nært, selv om kommunikasjonen foregår over mobil. Ved å dra inn konkrete eksempler som følelsen av å stå midt i rosehavet 25. Juli 2011, engasjerte hun deltagerne ved å trekke fram noe som alle føler en tilhørighet til. Hovedpoenget var at man skulle holde på nærværet selv om man ikke er sammen eller opplever noe konkret.

Litteraturens utvikling.
Det 45-minutter lange foredraget lot deltakerne sitte igjen med nye tanker om den digitale utviklingen innenfor litteratur. Prøitz fortalte at teknologi vil alltid endre samfunnet på ulike måter og aktivere nye sanser som vi kanskje ikke visste vi hadde. Det handler om at man må holde tritt med den digitale utviklingen, nettopp for å kunne beholde ungdommens oppmerksomhet. Dessverre er det fortsatt mange som ser med skeptiske øyne på all den nye teknologien, men Prøitz mener at etter hvert vil alle akseptere fremskrittet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

<span>%d</span> bloggere like this: