Der teknologi og kunst møtes

Multimediakunst er fortsatt nytt og ukjent i Norge. Kunstneren og studenten Ask Vatne Brean lager kunst kombinert av foto, musikk, video og programmering. Dette forteller han om på konferansen UNG 3.0 på Union Scene i Drammen 13. mars.

Tekst: Emilie Lieblein Røsæg og Marthe Hansen, Åssiden vgs MK


Internett
– Jeg tror grunnen til at jeg ble bedt hit er at jeg bruker veldig mye av tiden min på internett, sier Ask Vatne Brean som start på foredraget sitt. Den unge kunstneren forteller at han bruker nettet aktivt både i hverdagen og i jobbsammenheng. I arbeidet med kunsten benytter han seg av diverse dataprogrammer for bilde- og videomanipulering. Han setter sammen biter fra foto, video og musikk. Dette gjør at at verkene hans får et helt særegent og helhetlig preg. Brean henter også inspirasjon fra internett, der vi kan finne så å si alt mellom himmel og jord.

Studerer i Berlin
For to år siden gikk Ask Vatne Brean ut av videregående der han studerte musikk. Ettersom multimediakunst foreløpig ikke er utbredt i Norge, gikk turen til Berlin. Her studerer han ”fine art”, bygger opp tyskkunnskapene sine, samt setter sammen en portefølje. Videre ønsker den unge kunstneren å dra til Chicago. Der vil han få enda større muligheter til å utvikle seg og arbeide med det han liker.

Menneske og maskin
Brean betegner grunnsteinen i det han gjør som ”en miks mellom menneske og maskin”. Dette kommer tydelig frem i verkene hans. Et eksempel på dette er ”Organisk maskineri”. Prosjektet bygger på kunstnerens idé om å fremstille de ulike organene hos mennesket ved hjelp av gamle maskindeler.  Utklipp fra forskjellige bilder av maskiner ble satt sammen og deretter satt i bevegelse. Dette resulterte i et levende bilde som skaper følelsen av et industrielt menneske.

Menneskelighet i kunst
I fremtiden vil Brean fortsette med det han driver med. Han ønsker spesielt å samarbeide mer med dansere. Selv spiller han piano. Dette har han også brukt i tidligere prosjekter. Kunstneren arbeider mye digitalt. Allikevel understeker han at kunst langt i fra alltid må være teknisk komplisert. Datateknologien kan ikke gjenspeile alle mulighetene i den virkelige verden. For at vi skal finne kunst interessant trenger vi noe menneskelig. Nettopp på grunn av denne menneskeligheten vil ikke teknologien kunne overta et helt verdenssamfunn.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: