Kulturarbeid med ungdom i spissen

Bjarne Dæhli ønsker å motbevise negative holdninger rettet mot ungdom. I sitt foredrag om ”Ungdom, Makt og Medvirkning” på Union Scene avslører han sin sanne agenda om å gi den yngste generasjonen en direkte mulighet til å påvirke kommunens kulturtilbud.

– Ungdommens stemme skal komme frem, sier Dæhli. Det er hans primære mål. Etter å ha vært tidligere leder i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), der han arbeidet med å styrke rekrutteringen til frivillig organisasjonsarbeid og øke anerkjennelsen av frivillig innsats, arbeider nå Dæhli som kommunikasjonsrådgiver i samfunnsavdelingen til Burson- Marsteller.

Bjarne Dæhli

Han hevder at bibliotekets primære oppgave ikke er basert på å låne ut bøker. Det fungerer også som et arena for kultur.

– Kultur gir refleksjon og innsikt, som igjen vil føre til engasjement og deltagelse fra ungdom, mener Dæhli. Han foreslår at fylkesbibliotekene tilrettelegger for at ungdommene kan si sine meninger, ved å opprette ungdomsråd og ungdomsorganisasjoner. – Det handler om å gjøre kulturtilbudet mer ungdomsvennlig.

– UNGDOM ER IKKE UFORUTSIGBARE

Ungdom blir stigmatisert som en opprørsk gruppe, med få eller ingen meninger og mangel på vilje til å delta i politiske og samfunnsrelaterte debatter. Slike holdninger rettet mot norsk ungdom ønsker Dæhli å endre på. – Målet mitt er å motbevise at ungdom er uforutsigbare, sier Dæhli i det han viser frem et par eksempler på hvordan ungdom blir fremstilt visuelt. Han henviser til nettsiden google.no i etterkant av å ha vist frem to illustrasjoner. Et bilde viser oss ”typiske” ungdommer som spiser pizza og ser på TV. Et annet viser oss de som ikke frykter en aktiv hverdag, om det er innen idrett, i forbindelse med skole eller frivillige organisasjoner. Dæhli refererer til den sistnevnte gruppen som ”Superungdom.”

Et slikt begrep gjelder flere, men blir brukt i liten grad basert på minimal synlighet når det kommer til deltagelser fra ungdom. – De er verken pessimister eller opprørske, bekrefter Dæhli som selv mener at bakgrunnen for lav deltagelse er lite synlighet i samfunnet. – Det handler om å bryte opp med forestillingen om at ungdom er en ensartet gruppe.

 

Ida Belsjø, Oda Svenungsen og Anna Elena Hardangen.
Åssiden videregående skole, medier og kommunikasjon.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: